Τα μονοπάτια του Ολύμπου και ο «αειφόρος τουρισμός» της περιοχής στην Ecogenia (Οικογένεια);
Με την ενημέρωση και κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου την ερχόμενη Δευτέρα, πληροφορηθήκαμε πως θα συζητηθεί θέμα παραχώρησης ακινήτου του Δήμου σε ΜΚΟ, που ως σήμερα ουδεμία σχέση φαίνεται να έχει με την περιοχή:
«18. Παραχώρηση δημοτικού ακινήτου με χρησιδάνειο στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ECOGENIA» - Έγκριση σύμβασης χρησιδανείου στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ECOGENIA» .Εισήγηση: Γενική Γραμματέας, Ελένη Τσιφοδήμου».
Η παραχώρηση προς τη ΜΚΟ «ECOGENIA» φαίνεται να γίνεται με «προτεραιότητα» δίχως αυτό να αιτιολογείται από κάποια υπάρχουσα ιεράρχηση αιτημάτων, αναγκών ή πρότερη ανακοίνωση του Δήμου.
Αυτό κίνησε την περιέργειά μας να αναζητήσουμε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για την «ECOGENIA».
Η ιστοσελίδα της ΜΚΟ δηλώνει πως ιδρύθηκε το 2021 και:
«Η Ecogenia είναι η πρώτη ΜΚΟ στην Ελλάδα που προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω της συμμετοχής στα κοινά, της κατάρτισης και των ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους» (!!!).
Και συνεχίζει:
«Μέσω ενός μοντέλου υπηρεσιακού έτους, η Ecogenia συνδέει τους Έλληνες νέους με οργανισμούς αφοσιωμένους στη δημιουργία βιώσιμων λύσεων σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.»
Για να καταλάβουμε την αναφορά του «Μέσω ενός μοντέλο» χρειάστηκε να αναζητήσουμε στην ιστοσελίδα της «ECOGENIA», περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό. Αντ' αυτού εντοπίσαμε πως υπάρχει πρόγραμμα και «όραμα της τοπικής ηγεσίας» για τον Όλυμπο (!!!):
"Λίγα Λόγια για το Πρόγραμμα
Αυτό το πιλοτικό έργο αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής
συνεργασίας με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Σώμα Προστασίας του Περιβάλλοντος
της Καλιφόρνιας (CCC). Ο στόχος της ανταλλαγής είναι να ενσωματωθούν οι βέλτιστες πρακτικές από το CCC σχετικά με τον οικοτουρισμό και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας. Επιπλέον, μέσω αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου θα κατανοηθεί ο καλύτερος τρόπος κλιμάκωσης του προγράμματος κοινωνικής υπηρεσίας (civic service) σε ολόκληρη τη χώρα. Μία ομάδα μελών από το πρόγραμμά και την ηγεσία του CCC θα βρεθεί στην Ελλάδα για διάστημα δύο μηνών, και θα εργαστεί με την ομάδα της Ecogenia στα πλαίσια αυτής της εκπαιδευτικής ανταλλαγής.»
«Το Λιτόχωρο, τόπος στρατηγικής σημασίας ως κυριότερη είσοδος στο Εθνικού Πάρκου Ολύμπου θα χρησιμεύσει ως βάση για το έργο και την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινότητα. Το όραμα της τοπικής ηγεσίας είναι να αναπτύξει ένα καλοσυντηρημένο δίκτυο μονοπατιών για ορεινές δραστηριότητες, δημιουργώντας μια κουλτούρα προστασίας και προφύλαξης του βουνού και χτίζοντας παράλληλα ένα απαραίτητο θεμέλιο αειφόρου τουρισμού και ανάπτυξης στην περιοχή. Σε αυτό το σημαντικό όραμα στοχεύει να συνδράμει η Ecogenia κινητοποιώντας νέους από όλη την Ελλάδα για να βρεθούν και να προσφέρουν ενεργά στην τοπική κοινωνία.»
Τόσο η ημερήσια διάταξη για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου όσο και οι αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της «ECOGENIA» δεν μας «φωτίζουν» ιδιαίτερα για την μελλοντική δράση της ΜΚΟ και του προγράμματος. Ίσως αυτό γίνει από Δευτέρα (22.01.2024), πιθανόν στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ως τότε εύλογες είναι οι υποθέσεις πως:
•ή η τοπική ηγεσία απέρριψε τόσο τους τοπικούς φορείς που εδώ χρόνια και έχουν προσφέρει κι έχουν ασχοληθεί με αντίστοιχα αντικείμενα με την «ECOGENIA»
•ή η τοπική ηγεσία δηλώνει έμμεσα την αδυναμία της (ανικανότητα;) να υλοποιήσει η ίδια στόχους που περίτρανα ανακοίνωσε προεκλογικά.
•ή η «ECOGENIA», η Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Σώμα Προστασίας του Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας (CCC) ανακάλυψαν τον Όλυμπο στο GOOGLE και σκέφτηκαν «αφιλοκερδώς» (δεν φαίνεται), να ενεργοποιηθούν στην περιοχή.
Σημειώνουμε επίσης πως η «ECOGENIA» έχει στο πρόσφατο παρελθόν δραστηριοποιηθεί στα Χανιά και στη Δωρίδα. Στηρίζεται οικονομικά από Ιδρύματα, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ένα από τα δύο συνιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ έχει «πάνω από 14 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των μη κερδοσκοπικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»…και… «φιλοδοξία της είναι να οικοδομήσει ένα Εθνικό Σώμα Κλίματος Νέων για την Ελλάδα, την κατάρτιση και την κινητοποίηση ομάδων σε ολόκληρη τη χώρα σε έργα παροχής υπηρεσιών που επικεντρώνονται στο κλίμα.» Βρίσκεται δε μεταξύ των ομιλητών στο «ATHENS DEMOCRACY FORUM».
Η καταχώρηση της παραχώρησης στην εν λόγω ΜΚΟ στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε μετά την λήξη της διμερούς συνεκπαίδευσης στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Η.Π.Α. (με άφιξη αεροπλανοφόρου), που έλαβε χώρα στην περιοχή του Ολύμπου και φυσικά του Δήμου. (Ίσως οι Αμερικάνοι να ανακάλυψαν τον Όλυμπο ή η «τοπική ηγεσία» την Αμερική…).
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων διευκρινίζουμε πως δεν είμαστε αντίθετοι με τη συνεργασία και την αξιοποίηση προσοντούχων -όπου γης- Ελλήνων και με φορείς του εξωτερικού αλλά μας ξενίζει η ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση ορισμένων. Ιδιαίτερα όμως ενοχλεί ο παραγκωνισμός εμπειριών και δεξιοτήτων που με κόπο και ιδρώτα αποκτήθηκαν και αναδείχτηκαν από κατοίκους και συνδημότες του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Κι εδώ συμπεριλαμβάνονται τόσο η συντήρηση, η διάνοιξη μονοπατιών, οι ορεινές δραστηριότητες, η κουλτούρα προστασίας και προφύλαξης του βουνού όσο και ο αειφόρος τουρισμός και η ανάπτυξη της περιοχής.
Ανδρέας Μπούκας