Ο Μακεδονικός τάφος του «Κορινού»
Βρισκόταν παράπλευρα της αρχαίας οδού που ένωνε τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία..
Τώρα παράπλευρα του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που ακολουθεί τον αρχαίο.
Ο τύμβος του τάφου ήταν ορατός από μακρυά κι αποτελούσε διαχρονικά σημείο αναφοράς των ταξιδιωτών.
Το μέγεθός και η κατασκευή του μαρτυρούν πως εκεί ενταφιάστηκε κάποιο σημαντικό πρόσωπο της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο τάφος διαθέτει δύο προθαλάμους. Ο ένας μήκους 1,50 μ., 3 μ πλάτος και 4,25 μ ύψος.
Ο άλλος προθάλαμος έχει διαστάσεις 1,5 μ μήκος, 3,25 μ πλάτος και 4 μ ύψος.
Οι διαστάσεις του «δρόμου» είναι 10,80 μ μήκος, 2 μ πλάτος και 2,65 μ ύψος.
Η πρόσοψη του τάφου είναι δωρικού ρυθμού.
Ο τάφος είχε συληθεί ήδη από την αρχαιότητα.
Το 1861 τον «ανακάλυψε» και τον ανέσκαψε ο Γάλλος Leon Alexandre Heyzey (1831-1922), ο οποίος φρόντισε τα εναπομείναντα σημαντικά ευρήματα, δηλαδή τμήματα του διακόσμου, ανάγλυφα και η πόρτα του τάφου να μεταφερθούν στην Γαλλία όπου και βρίσκονται ως σήμερα και φυλάσσονται στο μουσείο του Λούβρου.
Ο τάφος έλαβε και το όνομα Heyzey μιας και ήταν αυτός που σαν αρχαιολόγος τον ανέσκαψε στη σύγχρονη εποχή και δημοσίευσε τα «ευρήματά του» το 1876, με σκίτσα του καλλιτέχνη H. Daumet, που τον συνόδευε στην αποστολή και στην περιήγησή του στις Μακεδονικές αρχαιότητες.
Επισημαίνεται πως (όπως φαίνεται στις εικόνες) στις δημοσιεύσεις του Heyzey, ο τάφος φέρει το όνομα (γαλλιστί) «Τύμβος της Πύδνας (Μακεδονία)».
Στον τάφο παραμένουν και μπορεί να δει ο επισκέπτης: η σπασμένη πόρτα του διαδρόμου και το ανάγλυφο φίδι μιας κλίνης.
Πρόσφατα ο Δρ. Αθανάσιος Μπίντας έχοντας μελετήσει και διασταυρώσει στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου που ενταφιάστηκε ισχυρίστηκε πως πρόκειται για τον τάφο της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας.
Παρά τη δημοσίευση των στοιχείων (βλ. δεύτερη έκδοση του συγγράμματος « Ο Τάφος της Ολυμπιάδας. Η Αποκάλυψη» Κατερίνη 2020), που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κ. Α. Μπίντα, το αρχαιολογικό «κατεστημένο» της Ελλάδας, δεν έχει αποδεχτεί αλλά ούτε έχει αντικρούσει τα στοιχεία αυτά.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπίντας είναι πολύ αξιόλογα.
Ίσως μία επίσημη αναγνώριση της μελέτης του κ. Μπίντα -έστω και από πλευράς των πολιτικών αρχόντων- θα σήμαινε έμμεσα την αναβάθμιση της θέσης που κατέχει ο «τάφος» σήμερα μεταξύ των αξιοθέατων μνημείων της περιοχής.
Με το θρυλικό όνομα της Ολυμπιάδας, που συνεχίζει ανά τους αιώνες να προσελκύει τον ενδιαφέρον ατόμων που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καθώς και με τη διεκδίκηση της επιστροφής των ευρημάτων που αφαίρεσε ο Heyzey, ο τύμβος και ο τάφος θα αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών της περιοχής.
Ως τότε όμως ο τάφος συνεχίζει να μη φέρει επίσημα το όνομα της Ολυμπιάδας αλλά… πιο αυθαίρετα το όνομα του οικισμού (Κορινού) και του Heyzey…
Ανδρέας Μπούκας
ΥΓ.:
•Τα στοιχεία για τις διαστάσεις προθαλάμων και του «δρόμου» είναι από την ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο του τάφου, που τοποθετήθηκε με αφορμή τη συντήρηση που επιδοτήθηκε την περίοδο 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το 2015.
••Τα χαρακτικά προέρχονται από προσωπική ΙΣ.