Δίον
Το Δίον υπήρξε αρχικά χώρος λατρείας των θεών. Χτίστηκε στην πλαγιά του Ολύμπου απ' όπου οι επισκέπτες αντίκριζαν τις μεγαλοπρεπείς κορυφές του βουνού, τις κατοικίες των θεών. Το Δίον ήταν η κατ' εξοχήν ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων.
Ιστορικά πρωτοαναφέρθηκε από τον Θουκυδίδη. Όταν λίγο αργότερα αναπτύχτηκε οικονομικά και στρατιωτικά η δύναμη της Μακεδονίας, στο Δίον διοργανώνονταν λαμπρές τελετές λατρείας των θεών καθώς και αθλητικοί και θεατρικοί αγώνες διαρκείας εννέα ημερών. Σύμφωνα με αρχαίο συγγραφέα εδώ στο Δίον πανηγύρισε ο Φίλιππος Β΄ την άλωση της Ολύνθου, κι εδώ επικαλέστηκε ο Μέγας Αλέξανδρος τη βοήθεια του Δία πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία. Με την παρακμή του Μακεδονικού κράτους η ιερή πόλη δέχτηκε αρκετές φορές επιδρομείς και καταστροφές όπως αυτή από τους Ρωμαίους το 148 π.χ.
Μετά το 148 π.χ. στην πόλη εγκαταστάθηκαν πολλοί άποικοι από τη Ρώμη. Το Δίον αναπτύχτηκε σε μεγαλούπολη της εποχής. Πολύ αργότερα τον 5ο αι. μ.χ. και αφού η πόλη καταστράφηκε από μια εισβολή Οστρογότθων, εγκαταλείφτηκε οριστικά και σιγά σιγά, σκεπάστηκε από τις προσχώσεις του ποταμού που την διέσχιζε.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Δίον από τους αρχαιολόγους Γ. Σωτηριάδη, Γ. Μπακαλάκη και Δ. Παντερμαλή έφεραν πάλι στο φώς σημαντικά ευρήματα και μνημεία όπως: τα τείχη του Δίου, το ιερό του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Δήμητρας, το ιερό της Ίσιδας, τις μεγάλες θέρμες του Δίου, την έπαυλη του Διονύσου, το Αρχαίο Θέατρο, το Ρωμαϊκό Θέατρο και τη Νεκρόπολη,
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο που αξίζει να περιηγηθούν επισκέπτες κάθε ηλικίας. Η πόλη που διακρίνεται από καλοδιατηρημένα ερείπια έχει αρκετά μεγάλη έκταση και προσφέρει ίσως μοναδικές δυνατότητες περιήγησης στα ειδικά μονοπάτια ανάμεσα στα ερείπια δημοσίων κτιρίων επαύλεων και απλών σπιτιών. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο περίπατος στους καλά διατηρημένους αρχαίους πλακόστρωτους δρόμους. Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο είναι μια αξέχαστη εμπειρία.
Πολλά σημαντικά ευρήματα του Δίου έχουν μεταφερθεί στο μουσείο της περιοχής όπου και συνιστάται μια επίσκεψη για να δει κανείς τα ευρήματα και να συμπληρώσει την εικόνα που αποκόμισε από τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο.
Κάθε καλοκαίρι, στο χώρο του αρχαίου θεάτρου δίνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος, διοργανώνονται συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.